Nov 20, 2008

Det kurdiska Israel

Det kurdiska Israel
BEYAN.NET - den 5 oktober 2004

Shabi Avraham är en av cirka 200 000 kurdiska judar. Han har sina rötter i södra Kurdistan, men är född i Israel. Här berättar han för Daniel Bart om längtan efter sin kultur och viljan att träffa svensk-kurder.

Shabi Avraham är aktiv i Riksförbundet för kurdistanska judar i Israel.
Tillsammans med sin fru Ruthy kom han till mitt hotell i Jerusalem och vi pratade om Kurdistan och kurderna i Israel. Shabis föräldrar kom från Kurdistan 1951 i Operation Ezra och Nehemia. Shabi föddes fyra år senare. Shabis pappa kom från Zakho och hans mamma från Hewler.

När de kurdiska judarna kom till Israel hade de liksom de marockanska judarna en låg utbildningsnivå och var oförberedda för det moderna samhället. Det tog tid innan gruppen blev integrerad i det israeliska samhället.

Idag bor det uppskattningsvis 200 000 kurder i Israel. Majoriteten bor i städerna och där används varken kurdiskan eller judeo-arameiskan i någon större utsträckning. En stor minoritet bor dock fortfarande i 35 kurdiska byar på den israeliska landsbygden. Där talas både kurdiska och judeo-arameiska som byspråk såsom det var i Kurdistan. Enligt kurdologen Jonah Mordechai bodde 1986 23 procent av kurderna Israel i de kurdiska byarna.

Idag finns det en stor längtan efter kurdisk kultur bland de unga
urbana kurder som inte längre talar kurdiska. Bland unga kurder säger man ”Ani Kurdi Ge’e” vilket betyder ”Jag är stolt över att vara kurd.” Många israeliska kurder åker numera också på semester till södra och norra Kurdistan.

Shabi och Ruthy bor i samhället Beit El i det svindlande vackra
Samarien på norra Västbanken. Ingenstans är det platt bland de
samariska bergen. Ruthy arbetar som journalist på radiostationen Arutz Sheva. Jag frågar Shabi vad han tänker om kurderna i Sverige.
– De israeliska kurderna vill gärna ha kontakt med kurderna i Sverige, säger han.

Han och Ruthy blir glada när jag berättar om vänskapen mellan
kurder och judar i Sverige. De ser gärna att svenska kurder besöker Israel för att bygga vänskapsband.
– Det skulle vara väldigt uppskattat om svensk-kurdiska artister skulle vilja komma och sjunga på den stora kurdiska kulturfestival, Saharane, som äger rum varje höst i Israel, säger han.

I år arrangeras Saharane under en dag i den första veckan i oktober nära Genesarets sjö i norra Israel. Varje år besöker mellan sex och sju tusen israeliska kurder festivalen.

Shabi säger att han skulle vilja ha hjälp med att göra en engelskspråkig version av organisationens informativa webbsajt som fortfarande bara finns på hebreiska. Sajten är väldigt populär och har över 2 000 unika träffar per månad och dokumenterar de kurdiska judarnas kulturhistoria.

På flygplatsen hem köper jag flera skivor med den i Israel berömde kurdisk-israeliske musikern Itzik Kalla. På skivan ”Ana Kurdi” (judeo-arameiska för ”Jag är kurd!”) sjunger Kalla omväxlande på kurdiska och på judeo-arameiska. En vers på det ena språket följs ofta av en vers på det andra.

Bilden: Shabi Avraham och hans yngsta son.

Fakta om de kurdiska judarna:

Antal: 200 000
Språk: Kurdiska, judeo-arameiska och hebreiska
Religion: Judendom, de flesta är traditionella
Antal kurdiska byar í Israel: 35
Kontakt:info@kurdishjewry.org.il, http://www.kurdishjewry.org.il

jv_danielbart@hotmail.com


Daniel Bart

No comments: